osteopati-284-b.jpg

OSTEOPATİ NEDİR ?

 

İlk kez 1900'lü yılların başında elle yapılan düzeltmelerin, bireylerde ilaç kullanmadan iyileşmeleri sağladığını fark eden doktorlar tarafından uygulanmıştır. Günümüzde özellikle alanında uzman fizyoterapistler tarafından uygulanan Osteopati;

 

İlaçsız ‘drug free’ bir terapi yöntemidir.

Rahatsızlık ne olursa olsun vücudu bir bütün olarak değerlendirir ve ‘semptomları değil, kökte yatan nedeni’ bulup düzetmeyi hedefler

Vücütta iyi bir ‘yapısal denge’ kurmayı amaçlar.

Osteopat bireyin gereksinimlerine göre birçok teknikler kullanarak rehabilitasyon uygular. Eklem mobilizasyonları, baş ve omurilik sıvısı üzerine yapılan kranial uygulamalar, çeşitli yumuşak doku mobilizasyonları, kas germeleri, refleks teknikler ve iç organların yansıyan sahaları üzerine uygulanan yöntemler bunlardan birkaçıdır.

 

Avrupa Ülkeleri ve Amerika'da Osteopat olabilmek için 4-5 yıl süren tam zamanlı bir lisans eğitimi gereklidir. Almaya gibi bazı ülkelerde ise Osteopat ünvanı tıp fakültesi ya da fizyoterapi bölümleri bitirildikten sonra, aralıklı dersler halinde 4-5 yıl süren dersler alındıktan ve sınavlar tamamlandıktan sonra verilir.

Osteopatlar yaklaşık 1.000 saat süren ve anatomi, fizyoloji bilgileri ile osteopati yöntemlerinin öğretildiği dersleri almak zorundadırlar. Ülkemizde osteopati eğitimini doktor ve fizyoterapistler mezuniyet sonrasında almakta ve bu yöntemi uygulamaktadırlar.

 

DOiT'TE OSTEOPATİ

 

Hikaye ve değerlendirme ile başlar..

Uzman Fizyoterapist ve Osteopat Adem Çalı, size günlük yaşamınız ve alışkanlıklarınız hakkında birçok soru sorar. Daha önce yaşamış olduğunuz rahatsızlıklar ya da sürekli sistemik rahatsızlıklar ve geçirdiğiniz ameliyatlar mevcut rahatsızlığın nedeninin belirlenmesinde önemlidir.

 

Kısıtlılık olan bölgelerin belirlenmesi devam edilir..

Elle müdahale ve refleks testler ile mevcut rahatsızlığınız değerlendirilir ve vücut duruş analiziniz yapılır.

 

 

Osteopatik Uygulama ile sağlığa kavuşturulur..

Uzman Fizyoterapist ve Osteoapat Adem Çalı uygulama için; eklem mobilizasyonları, kas ve yumuşak doku germeleri teknikleri kullanarak rehabilitasyonu tamamlar.

  • Hangi rahatsızlıklar müdahale edilir ?

    Osteopati, vücudu bir bütün olarak ele alan bir terapi yöntemidir ve bu nedenle de kapsadığı rahatsızlıkların sayısı da oldukça fazladır. Osteopatlar, çoğunlukla kas ve iskelet sistemine yönelik rahatsızlıklara yardımcı olurlar. Bunların arasında bel ve boyun ağrıları; kol, omuz ve el bölgesindeki ağrıları ya da kassal dengelsizliklere bağlı problemler gösterilebilir.

     

    Örneğin boyundaki kireçlenme veya kısıtlılıklara bağlı sürekli baş ağrısı ya da baş dönmesi yaşan bir birey osteopatiden fayda görebilir. Sürekli bel ağrısı çeken bir bireyin sorununun kökeni aslında daha önce geçirmiş olduğu ameliyat sonrası kalan nedbe dokusu olabilir. Ya da bir kanser tedavisi gören kişi, klasik rehabilitasyon sürecine katkı sağlanması ve vücut bağışıklığının artırılması amacı ile osteopatiye başvurabilir.

  • Sporcu Sağlığı ve Osteopati

    DOiT Sporcu Sağlığı Merkezi kuruluşundan buyana profesyonel ve amatör olmak üzere her branştan sporcuya, birinci sınıf sağlık hizmeti sunma konusunda ün kazanmıştır.

     

    Tüm sporcular vücutlarının en uygun düzeyde çalışmasını isterler. Bunun gerçekleşmesi; uyku, beslenme, dinlenme, biyomekanik etkinlik ve doğru antreman teknikleri ile gerçekleşir. Osteopati, bu faktörler arasındaki karşılıklı etkileşimi inceler ve düzenler. DOiT Sporcu Sağlığı Merkezi'nde Sporculara Yönelik Osteopati Tedavisi; akut veya kronik yaralanmaların tedavisinde ve performans artışını sağlamada önemli faydalar sağlamaktadır.

     

  • Kaç seans rehabilitasyon gerekir ?

    Osteopatide amaç vücudun kendiliğinden iyileşme mekanizmasını devreye geçirmektir. 3-4 seans rehabilitasyon yeterlidir ancak bu kişinin gereksinimlerine göre de değişebilir.

  • FONSİYONEL TEDAVİ

    Yunanca'da "Osteon" kemik, "pathos" ise acı çekmek demektir. Osteopatinin kurucusu olan Dr. Andrew Taylor Still, iskeletin yapısının vücut sistemlerinin düzgün işleyişinde hayati önem taşıdığını vurgulamak için bu adı seçmiştir. Şöyle ki; kemiklerin hizalanmasındaki yapısal  bozukluk, vücutta işlev bozukluğuna neden olabilir.

     

    Bu nedenle DOiT Osteopati; vücuttaki yapısındaki bozuklukları değerlendirip bozukluğu tanır ve müdahale eder. Kas, iskelet, solunum, kardiyovasküler, sindirim , sinir veya üreme sistemlerini de, bireyin semptomlarına göre bütüncül bir bakış açısı ile irdeler. Böylece asıl problemi bulur ve rehabilite eder.

     

    Osteopatik Uygulama; yetişkin bireylerden çocuklara, üretim çalışanlarından sporculara kadar her yaştan ve kesimden insanları kapsayabilir. Osteoptatik Uygulama; vücut sıvılarının dolaşımına etki eder, lenf sistemini düzenler, kaslar üzerindeki streslerin ortadan kalkması ya da eklemlerdeki disfonksiyonların düzelmesine yardım eder. Ayrıca Osteopatlar, kayropraktırlardan farklı olarak yalnızca omurga ve eklemler ile değil; doku, yara izleri, fasya ve sıvılarla da çalışırlar.

     

    Rehabilitasyonprogramına, egzersiz programları da eklenebilir ve konforlu yaşam şekli üzerine bilgiler verilir. Bu programlar iyilik halinin devamını sağlarken rahatsızlığın tekrarlanmasını önler. Osteopati bu bağlamda bir "önleyici müdahale" yaklaşımıdır. Dokular üzerindeki stresin azaltılması ve vücudun "kendiliğinden iyileşme" mekanizmasının ortaya çıkarılması, rahatsızlığın ciddi boyuta gelmesini önler.

  • BÜTÜNCÜL TERAPİ YÖNTEMİ

    Osteapati; kişiyi vücut, zihin ve ruh etkenleriyle bir bütün olarak değerlendirir.

    Osteopatlar, vücudun birbiriyle ilişkili parçalarını ve aralarındaki dinamik ilişkiyi açıklayabilen terapistlerdir. Örneğin; gergin kalçaların nasıl omuz ağrısına neden olabileceğini ya da karaciğer rahatsızlıklarının ve besin intoleransının nasıl sırt ve omuz ağrısına dönüştüğünü kolayca açıklayıp, problemin kökenini araştırırlar. 

  • BİREY ODAKLI MÜDAHALE

    Osteopatide tüm bireylere uygulanan tek bir protokol yoktur. Bireyin ihtiyaçlarına göre uygulayıcıdan uygulayıcıya değişen birçok uygulama tekniği vardır. Bunun yanında, sorunun ne veya nerede olduğu da önemli değildir. Önemli olan, terapistin bir soruna neden olan kısıtlamaları düşünerek sorunu ortadan kaldırmasıdır.

  • Dinleyen Eller ve Osteopati

    "Dinleyen ve Hisseden Eller" ile çalışan Osteopatların, bu olağanüstü ayrıntılı dokunuş hissiyatını geliştirmek için uzun süre eğitim almaları ve deneyim sahibi olmaları gerekir. DOiT Konforlu Yaşam Merkezi'nin kurucularından olan Uzman Fizyoterapist ve Osteopat Adem Çalı, 2005 yılında başladığı osteopati okulunu 2010 yılında başarıyla bitirmiştir. Şimdiye kadar çok sayıda osteopatik müdahaleler yapmış ve bu konuda oldukça deneyim sahibi olmuştur.

  • Osteopati vücudun kendi kendini iyileştirmesine olanak sağlar

    Günümüzde iyilişme ve konfora kavuşma konusunda yanlış bir algı vardır. İnsanlar çoğunlukla iyileşmenin kendilerine yapılan, kazandırılan bir şey olduğunu düşünürler. Aslında vücut doğru rehberlik ile kendi kendini iyileştiren bir yapıdır. Örneğin elinizi kestiğinizde, vücudunuzun kanamayı durdurmasını, bir kabuk geliştirmesini ve sonunda iyileşmesini beklemiş olursunuz. 

     

    Uygun koşullar göz önüne alındığında, hemen hemen her türlü yaralanma veya rahatsızlık için de aynı durum geçerlidir. Osteopatlar sadece vücudunuza bu uygun koşulları sağlamasında rehberlik eder. Vücuttaki kısıtlılıkları ve gerginlikleri sadece elleriyle ortadan kaldırarak sağlığın kazanılmasını sağlarlar.

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+