blog-3838-b.jpg

 

OMURGA BOZUKLUKLARI

(SPİNAL DEFORMİTELER) -1- “SKOLYOZ”

 

Omurga eğrilikleribirçok yapısal ve fiziksel varyasyonlardan oluşabileceği için kompleks bir konudur. Kendimizi diğer omurgalı türlerle kıyaslayacak olursak, insanoğlu bipedal (iki ayaklı) olduğundan ağırlık merkezi vertebral kolonun hemen altında bulunur. Omurgalı dört ayaklı canlılarda ise ağırlık merkezi sırt bölgesinin önüne ve omurgaya dik bir şekilde konumlanmıştır.

 

 

Bipedal canlılarda yürüme sırasında ağırlık merkezi omurganın alt kısmına denk geldiği için omurganın maruz kaldığı kompresyon (sıkıştırma) kuvvetleri oldukça fazladır. Bu yüzden de makaslama kuvvetlerindeki değişiklikler çarpıcı olabilir. Önden bakıldığında dört ayaklı canlılardan çok farklı olmasak da omuragaya yandan bakıldığında, insan omurgasının rotasyon açısından daha dengesiz olduğu görülür. Bu yüzden de omurgada normal olmayan adaptasyonlar meydana gelebilir ve bu durum kişide fonksiyon kayıplarına, yürüme ve yaşam kalitesinde düşüşlere neden olabilir.

 

Omurga dizilimindeki anormalliklerden en çok görüleni ergen kökeni bilinmeyen skolyozdur. Yapılan araştırmalara göre nedeni bilinmeyen skolyozun başlangıcı öne veya arkaya eğilimdeki değişikliklerle başlar (kamburluğun ya da omurganın öne eğriliğinin azalması). Daha sonra ilerlemeyle beraber omurganın kendi etrafında dönmesi ve sağ ya da sola yer değiştirmesi gerçekleşir. Ancak her kamburluğun ya da omurganın öne eğriliğininde yaşanan azalma kesin skolyoza gidişatı tetikler diyemeyiz. Kamburluk ve omurganın öne eğriliğinde azalma yaşandıktan sonra herhangi başka bir değişiklik yaşanmadan da ilerleme durabilir.

Omurgadaki anormal değişikliği, büyümenin geçekleşmesi kayda değer ölçüde etkiler. Omurların ön (anterior) bölgesinin büyümesi, skolyozun birincil etiyolojisinde yer almasa da eğrilik ve duruş bozukluğunun şiddetinin artmasında bir etkendir.

 

Bu ilerlemede aynı zamanda kemiksi yapılar ve omurgayı saran kas yapılarının kompleks etkileşimi de rol oynar. Eğrilik oluşmaya başladığında omurganın üst bölümlerin ağırlığı ile yanal yönde omurgada kaymalar meydana gelir. Araştırmalara göre bu yana kayma ile beraber omurga etrafındaki kasların kuvvetinde dengesizlikler meydana gelmektedir. Karşı bir görüş ise bu mekanizmanın tam tersi olduğunu savunmaktadır. Yani omurga etrafındaki kas kuvvetsizliği ya da kas kuvvetinde sağ-sol eşitsizliğinin olması sonucu omurgada sağ ya da sola kayma meydana gelir denilmektedir. Kemik ve kas yapılarının rolü tam olarak algılanamasa da hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda anlaşılmıştır ki, omurga hangi duruşu alışkanlık haline getirirse o duruş belli bir süre sonra yapısal bir hal almaktadır.

 

Bahsettiğimiz gibi, omurga anormalliklerinin altta yatan birçok sebebi vardır. Bu şekil bozukluklarının önüne geçmek ve yaşam kalitemizi arttırmak için doğru tanılama ve doğru uygulama önem teşkil etmektedir.

 

Omurga ve omurga sağlığında deneyimli DOiT Konforlu Yaşam Merkezi’ne danışarak hayattaki duruşunuzu daha sağlam temellere dayandırabilirsiniz.

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+