blog-3838-b.jpg

 

NEDEN KİLO ALAMIYORUM?

 

Günümüzde kilo verme problemleri kadar kilo alamama problemleri de sık sık ortaya çıkmaya başladı. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmenin şartlarından biri de doğru kiloya ve yağ oranına sahip olmaktır.

 

Bunun için en iyi göstergelerden biri beden kitle indeksi hesaplamalarıdır.

* Zayıf: BMI <18.5 kg / m2

* Normal ağırlık: BMI ≥18.5-24.9 kg / m2

* Kilolu: BMI ≥25.0-29.9 kg / m2

* Sınıf I obezite (obez): BMI ≥30.0-34.9 kg / m2

* Sınıf II obezite (orta derecede obez): BMI ≥35.0-39.9 kg / m2

* Sınıf III obezite (ağır obez): BMI ≥40.0-49.9 kg / m2

* Sınıf IV obezite (süper obez): BMI ≥50 kg / m2

 

Yukarıda ki derecelendirmede siz hangi aralıktasınız? BMI 18,5 in altında ise okumaya devam edelim:

 

Eğer sizde “yiyorum yiyorum kilo alamıyorum” diyenlerdenseniz önce bu sorunun altında yatan nedeni bulmalıyız;

 

Neler mi olabilir?

 

* Genetik Faktörler: Yapınız itibariyle iştahsız ve yemeye karşı isteksiz olabilirsiniz.

* Yüksek Fiziksel Aktivite: Sporcu iseniz ve yüksek fiziksel aktiviteye sahipseniz veya sürekli aktif olarak ayakta çalışma durumu söz konusu ise oturarak çalışan sedanter bireylere kıyasla daha fazla risk altındasınız demektir.

* İlaç Kullanımı: Bazı reçeteli ilaçlar bulantı ve kilo kaybına neden olabilir. Kemoterapi gibi bazı tedaviler, iştah azaltan ve hastalıktan kilo kaybı daha da kötüleştirebilir.

* Hastalık: Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar iştah kaybına ve dolayısıyla kilo kaybına neden olabilir. Tiroid fonksiyon bozuklukları, sindirim sistemi hastalıkları, kanser, diyabet…

* Psikolojik sorunlar: Stres ve depresyon bireylerin sağlıklı yeme davranşlarını bozarak yanlış beslenmeye eğilimi arttırabilir. Aynı zamanda bozulan beden algısı ve artmış imaj kaygısı da doğurabilir.

 

Bu nedenler sorgulandıktan sonra nedene yönelik tedavi planlanmalıdır. Doit Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde planlanan tedavi yöntemi ile kilo alma süreci, diyetisyen takibinde doğru ve sağlıklı bir şekilde işleyen sabır ve disiplin çerçevesinde yürütülen bir süreçtir.

 

Düşük kilo sebebiyle karşılaşılabilecek sorunlar;

 

* Büyüme Ve Gelişme Geriliği: Sağlıklı büyüme ve sağlıklı kalmak için besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi gerekir özellikle çocuklar ve gençlik çağında olan bireyler için bu tehlike söz konusudur.

* Kemik Kırıkları: Düşük vücut ağırlığı ile birlikte vitamin D ve kalsiyum eksikliği kemik zayıflıklarına ve osteoporozise yol açabilir.

* Zayıf Bağışıklık Sistemi: Eğer yeterli besin alınmazsa bağışıklık sistemi zayıflar. Vücudunuz iyileşmek için yeterli enerjiyi bulamaz hastalığa yakalandıktan sonra bağışıklık sistemini geri getirmek daha zor olabilir.

* Anemi: Bu durum baş dönmesi, yorgunluk ve baş ağrısı ile sonuçlanan, demir eksikliği, folat eksikliği ve vitamin B12 eksikliği neden olabilir.

* Doğurganlık Problemleri: Kadınlarda düşük vücut ağırlığı, düzensiz adet kanaması ve infertiliteye yol açabilir.

* Saç Kaybı: Düşük vücut ağırlığı ince saç yapısına neden olur ve kolayca saç dökülmeleri yaşanabilir. Ayrıca kuru, ince deri ve diş sağlığı sorunlarına neden olabilir.

 

Bu sorunlar ve sıklıkları da göz önüne alınarak Bireyin çalışma şartlarına beslenme alışkanlıkları, kan tetkiklerine ve egzersiz programına uygun enerji ve protein dengesi yerinde bir beslenme programına başlanmalıdır.

 

DİYETİSYEN DESTEĞİYLE DOĞRU KİLO ALMAK İÇİN İPUÇLARI

 

Abur cubur dediğimiz boş kalori içeren ürünler gereksiz kalori almanıza neden olur ancak düşük kilolu olmanın verdiği vitamin mineral eksikliklerini gidermez. Bu nedenle bu tarz ürünleri tercih edilmemelidir.

 

Diyetinize sağlıklı kalori kaynakları ekleyin. Kökten diyet değişikliği zor olacağı için ufak ufak eklemeler yaparak sağlıklı kalori artışı sağlayabiliriz. Fındık, badem, peynir, ceviz, meyve, tam tahıllı tostlar vb..

 

Besin yoğunluğunu ön planda tutun. Boş kalori kaynakları yerine besin içeriği zengin olanları ön planda tutun. Protein kaynakları, tam tahıllı karbonhidratlar vb..

 

Ara öğünler yapın. Protein ve kompleks karbonhidrat içeren atıştırmalıklara beslenme örüntünüzde yer açın. Humus, avokado, fıstık ezmesi, protein barları vb..

 

Minik öğünler tüketin. Eğer büyük tabaklar ve porsiyonlar sizde baskı yaratıyorsa ufak ufak sık sık tüketim yapmaya çalışın.

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+