HAREKETSİZ YAŞAMIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
Gelişen teknoloji ve hızlı yaşama zorunluluğu insanları hareketsiz yaşama sürüklemiştir. İnsanlar artık ihtiyaçlarını hareket etmek yerine çeşitli araçlar kullanarak giderebiliyor. Örneğin; İşine veya evine gidecek olan birey yürüyerek değilde motorlu taşıt ile gidiyor. Isınmak için odun kırmak yerine çeşitli ısıtıcılarla tek düğmede ısınabiliyor.İnsanlar artık plazalar içersinde yaşıyor. Yürümesi gereken mesafeyi asansör kullanarak daha hızlı şekilde katedebiliyor. Evlerde bulunan televizyonlarında hareketsiz yaşama etkisi büyüktür. İnsanlar çeşitli program ve dizilere kendilerini bağımlı hale getirerek hareketsiz kalıyor ve aynı zamanda sağlığa zararlı olabilecek besinleri tüketebiliyor.
Hareketsizlik ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4.sırada. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre hareketsizlik birçok ülkede hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor ve kanser, kalp-damar hastalıkları, obezite, tip2 diyabet, kemik erimesi gibi birçok hastalığın artışına neden oluyor. Bilimsel veriler hareketsizliğin tüm dünyada ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4.sırada olduğunu gösteriyor.
Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre, günde 8-11 saatini oturarak geçiren kişilerin ölüm riski (obezite, kanser, kalp ve şeker gibi hastalıklarla) %15 artıyor. Günde zamanının 11 saatten fazlasını oturarak geçiren kişilerde ise ölüm riski 4 saatten az oturanlara göre %40 daha fazla! Hareketsizlik, göğüs ve kolon kanseri vakalarının %20-25’i, diyabetin ’si ve iskemik kalp hastalığının %30’undan sorumlu olarak gösteriliyor.
Teknolojinin bu kadar gelişmediği dönemlerde insanlar temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sürekli hareketlilik halindelerdi. Beslenebilmek, ısınabilmek, geçim kaynağını çıkarabilmek ve ulaşım gibi pek çok ihtiyaçları karşılamak hareketli olmayı gerektirirdi. Bundan dolayı geçmiş yıllara oranla yaşadığımız dönemde diyabet,obezite,kalp damar rahatsızlıkları,solunum rahatsızlıkları,kanser ve daha birçok rahatsızlık hareketsiz yaşama bağlı olarak artmıştır.
Teknoloji kullanımını kısıtlamak artık neredeyse imkansız. Hareketsiz yaşamla savaşabilmek için belirli program dahilinde zihinsel ve fiziksel olarak dsiplin içerisine girmek gerekiyor.
Hareketsiz yaşamdan kurtulup aktif bir yaşam nasıl kurgulayabiliriz
1.Hareket ederek ulaşabileceğiniz veya gerçekleştirebileceğiniz herşeyi ertelemeden hareket ederek yerine getirmek. Örneğin; asasör yerine merdiven kullanmak. Minibüs yerine yürüyüş tercih etmek.
2.Düzenli uyku saatleri düzenli beslenme: Uykusuzluk ve düzensiz beslenme insanları hareketsizliğe iten başlıca nedenlerdendir. Beslenme hakkında profesyonel destek alabilirsiniz.
3.Haftada minimum 3 gün direnç ve kardiovasküler egzersiz: haftada minimum 3 gün direnç ve kardiovasküler egzersiz yapmak postürünüzü, kas gücünüzü, metabolizmanızı ve öz güveninizi arttıracaktır. Dolayısıyla düzenli egzersiz sizi ölümcül hastalıklardan koruyacaktır.
DOiT Health&Sports olarak egzersiz ve beslenme alanında uzman ekibimiz ile birlikte hizmet veriyoruz.