blog-3838-b.jpg

 

Doğru Koşu Formu Nasıl Olmalıdır?

 

Koşu sporu, insan doğası gereği her yaşta yapılabildiği gibi günümüzde stresi azaltmak, zinde kalmak ve performansı arttırmak amacıyla yapılmaktadır. Diğer bir deyişle koşu, hem bedensel hem de ruh sağlığımıza iyi gelmektedir. Peki, koşarken ne kadar bilinçli koşuyoruz? Bu hafta yazımızda doğru koşu tekniklerine değineceğiz.

 

Baş Pozisyonu

Başımızı yürürken öne veya geriye düşürmüyorsak koşarken de buna çok dikkat etmeliyiz. Başımızın ağırlığı sebebiyle, öne ve geriye doğru eğdiğimizde omurlarımıza binen yükü arttırmış oluruz. Bu da ciddi sakatlıklara sebep olabilir.

 

Omuz ve Kol Pozisyonu

Yanlış koşu formunda, koşunun ilerleyen sürecinde veya sonlarına doğru omuzların öne düştüğünü ve boyun bölgesinde kasılmalar olduğunu sıklıkla görüyoruz. Doğru koşu formunda kollarımız gövdeye yakın ve omuzlarımız normal salınım alanında serbest olmalı. Ellerimizi ve kollarımızı sıkmadan, rahat bir şekilde öne ve geriye doğru çekmeliyiz. Gövdenin sağa-sola savrulması sakatlık riskini arttırdığı gibi performansı da olumsuz etkilemektedir.

 

Ne çok fazla ne de yetersiz!

 

 

 

Bel Pozisyonu

Sırt ve bel pozisyonumuz normal ayakta durduğumuz açılarda olmalıdır. Gövdeyi öne doğru düşürmek veya geriye aşırı iterken kasmak bizi doğru koşu formundan uzaklaştırdığı gibi ciddi sakatlıklara da neden olmaktadır.

 

 

Kalça ve Bacak Pozisyonu

Koşunun büyük bir kısmı kalça aktivasyonu sayesinde gerçekleşir. Kalçayı gereğinden fazla kasmak kas spazmına ve o bölgede kramplara sebep olabilir. Yani omurga ve diz stabilizasyonunu sağlayacak kadar kasılma yeterli olacaktır.

Koşu esnasında topuklar kalçanın altında kalacak şekilde dizi fazla bükmeden koşu mekaniğine uygun hareket edilmelidir.

Koşuda yapmamamız gereken en önemli şeylerden biri de ayak tabanımızı yere vurarak koşmak. Ayak tabanımızın yere ilk temas eden yeri ayağımızın ön kısmı olmalıdır.

 

 

DOiT Konforlu Yaşam Merkezi’nde uzman fizyoterapist ve antrenörler tarafından yapılan gözlem ve teknik planlama ile koşu parametreleri gözden geçirilir, doğru teknik antrenmanlarla sakatlık riski minimalize edilerek performans artışı sağlanır.

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+