Çocuklarda Dizde Görülen Büyüme Ağrılarına Dikkat!
(OSGOOD SCHLATTER)
OsGood Schlatter, ergenlik çağındaki gençlerde görülen diz ağrısının en yaygın nedenlerinden birisidir. Aşırı kullanıma bağlı olarak patellar tendonda oluşan inflamasyondan dolayı diz kapağının altında ağrı ve hassasiyet görülür. Bu durum tek taraflı veya çift taraflı olabilir. Ağrı; koşma, zıplama ve merdiven çıkma gibi fiziksel aktiviteler ile daha da şiddetlenir. Özellikle futbol, basketbol ve jimnastik gibi spor branşlarında daha fazla görülmekle birlikte erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür. Görül
me yaşı ise erkeklerde ortalama 11-18 yaşları arasındayken kızlarda 10-15 yaşları arasındadır.
OsGood Schlatter Nasıl Olur?
Diz kapağı tendonunun yapışma yeri olan tibial tüberkül (tibial apofiz) genellikle (%90 olguda) 18-19 yaş civarında kaval kemiği (tibia) ile tamamen birleşir. Bu birleşme sağlanmaya başladığı zaman OsGood Schlatter dediğimiz diz ağrısına yol açan bulgular da kaybolur.
2016 yılında yapılan bir araştırmada %10 olguda bu birleşmenin gerçekleşmediği OsGood Schlatter ‘e ait bulguların devam ettiği ve cerrahiye ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.
Doıt Fizyoterapistlerinin OsGood Schlatter Yorumu Nedir?
Öncelikle çocukta diz ağrısını hafife almamak ve ihmal etmemek gerekir.
DOiT, çocuklarda ve ergenlerde farkındalık oluşturmak adına ortaokul ve lise çağındaki çocuklarda ayak basış ve yürüme analizi ölçüm projesi başlattı. Proje kapsamında ortaokul ve liselere DOiT fizyoterapistleri tarafından FootBalance cihazı ile öğrencilerin taban ve yürüyüş analizlerini gerçekleştiriyoruz. Ölçüm ve analiz projesinde çocuklarımızın var olan ya da olabilecek biyomekanik bozuklukları ve yaralanma risk faktörlerini okul idaresine rapor ediyoruz. Böylece çocuklarda sık görülen yaralanma tiplerine ve basış bozukluklarına dikkat çekmekteyiz.
OsGood Schlatter Ağrısı İle Başa Çıkma Yolları
* Dizdeki ağrı bölgesine 3 saatte bir 15-20 dk.’lık periyotlarla ağrıyı hafifletmesi açısından soğuk (buz) uygulanmalıdır.
* Eğer dizde şişlik varsa istirahat edilmeli ve istirahat pozisyonunda iken diz kalça seviyesinden yastık konularak yaklaşık 45 derece yukarıda tutulmalıdır.
* * Ağrı ve inflamasyon hafiflediğinde ise kişiye özgü planlanan düzeltici egzersiz programları ile patellanın çevresindeki yapılar kuvvetlendirilmelidir.
* Aktivite sırasında (basketbol, futbol, yürüyüş vs.) patellar tendon bandı kullanılmalıdır.
* Eğer kişide basış problemi var ise bu problem dizin mekaniğini olumsuz etkileyecek ve var olan OsGood Schlatter semptomlarını daha da şiddetlendirecektir. Dolayısıyla ayak analizi yaptırmak ve ihtiyaç halinde kişiye özgü üretilen tabanlıklar kullanmak var olan bu durumdan kurtulma sürecini hızlandıracaktır.
Patellar Tendon Bandı Ne İşe Yarar?
Diz kapağının alt kısmına takılan bant, patellar tendona kompresyon uygulayarak tendonu destekler ve tendonun yükünü hafifletir. Böylelikle semptomlar hafiflemiş olur. Fakat tendona uzun süre kompresyon uygulaması halinde dizdeki inflamasyon tetiklenebilir. Bu nedenle sadece aktivite sırasında (3-4 saat) kullanılması önerilmektedir.