BAYRAM'A ÖZEL BESLENME ve ET PİŞİRME ÖNERİLERİ
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmede tüketilen besinlerin çeşitliliği önemlidir. Ayrıca besinlerin doğru pişirilmesi ve uygun koşullarda saklanmasının da önemi büyüktür. Besin öğesi kayıplarının en aza inmesi ve problem riski oluşturabilecek faktörlerin ortadan kaldırılması için hijyen kurallarını da unutmamak gerekiyor.
Et tüketiminin çok fazla arttığı Kurban Bayramı’nda, sadece ana yemeklerde değil bayram ziyaretlerindeki ikramlarda da mümkün olduğunca az ve hafif olan gıdaların tüketmek sağlık açısından önemli rol oynuyor. Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra, hatta sabah kahvaltısında tüketmenin bayramda en sık yapılan yanlışlardan biridir. Kurban etinin, kesimden sonra en az 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerekiyor. Taze etin daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar, uyku problemlerine de yol açabileceği için taze etten vazgeçemeyenlerin, eti iyi pişirerek ve mümkünse az miktarda tüketmesi gerekiyor.
Et kısık ateşte, yağ ilave etmeden, uzun sürede pişirilmeli!
Bayramda aşırı miktarda et tüketimine bağlı olarak gereğinden fazla protein ve yağ alımı gerçekleşiyor. Buna ek olarak pişirme esnasında eklenen yağ, birçok problemin oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle porsiyon kontrolü, dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor.
Fazla et tüketiminden kaynaklanan sindirim sistemi sorunları yaşamamak için sabahları yumurta, peynir, domates, yeşillik ve esmer ekmek gibi sindirimi göreceli olarak daha kolay besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Özellikle yoğurt ve ayranın temel ve sağlıklı seçimler olduğunu unutmamak gerekiyor.
Taze kurban etleri tüketilecekse, pişirmeye çok dikkat etmek gerekiyor. Etlerin ilave yağ kullanmadan, kısık ateşte ve uzun sürede pişirilmesi en doğru pişirme yöntemi. Bunun için basınçlı tencereler kullanılabilir.
Kızartma ve mangal gibi pişirme yöntemleri önerilmiyor. Eti pişirirken yağsız tava, fırın ya da sulu pişirme teknikleri kullanılması, sağlımız için en çok tercih edilmesi gereken yöntemlerdir.
Mangal yapılacaksa pişirilen et ve diğer besinlerle ateş arasında en az 15-20 cm olması gerekiyor. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden, iç taraf pişmeyebilir.
İyi ve doğru yöntemlerle pişirilmiş kurban etlerinin yanında yeşil salata, diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yoğurt öneriliyor. İçecek olarak ise tuzsuz veya çok az tuzlu ayran ve kefir iyi birer seçim olarak öne çıkıyor.
Bayram ziyaretlerinde ikramlara dikkat!!!
Her zaman olduğu gibi bayramda da üç ana öğün şeklinde beslenmek çok önemli. Bayram sofraları ve ziyaretlerinde sunulan ikramlarda mümkün olduğunca az ve hafif olan gıdaların tüketilmesi gerekiyor. İkram tabaklarına dikkat edilmesi gerekiyor; “ Mümkünse ev sahibinden ikram edilen miktarın azaltılması yönünde istekte bulunmak iyi bir girişim olacaktır.”
Bayramda özellikle şeker, kolesterol ve tansiyon problemi olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat etmesi gerekiyor. Şerbetli hamur tatlıları yerine taze meyve, meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilebilir.
Yine bayram sofralarının vazgeçilmezi sarma ve böreklere de mesafeli olmak gerekiyor. Bunların yerine kuru meyve ve kuruyemiş daha sağlıklı alternatifler olarak ikram edilebilir.