Tamir Öncesi Ön Çapraz Bağ Yaklaşımları
Ön çapraz tamiri hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlık gerektiren yorucu, zor ve uzun bir süreçtir. Oluşan doku hasarını onarmak ve yapısal düzenleme yapmak üzere vücudunuz planlı olarak bir travmaya uğrar. Tamir sonrası iyileşme sürecinde tamire bağlı olarak huzursuzluk,sıvı birikimi ve kısıtlılıklar ile psikolojik, mental ve fizyolojik açılardan mücadele edilmesi gereken uzun bir süreç başlamış olur. Bu nedenle kısıtlılıkların giderilmesi, iyileştirilmesi ve vücudun tamire uygun şekilde hazırlanması için tamir sonrası kadar öncesi de çok önemlidir.
Tamir öncesi yaklaşımlar ile tamir sonrası yaklaşımlar birbirinin tamamlayıcısıdır. Tamir öncesi uygulanan yaklaşımlar ile tamire hazırlanan kişinin bu uygulama sonrası süreçleri daha kolay ve hızlı ilerler.
İncelemelerde tamir öncesi yaklaşımların, ön çapraz bağ tamiri sonrasında diz işlevinin daha iyi olmasını sağladığı kanıtlanmıştır. Ön çapraz bağ tamiri öncesi yaklaşımlar hakkında 10 makalenin incelendiği bilimsel çalışmalarda, (1 systematic review, 1 RKÇ, 8 prospective cohort çalışma) tamir öncesi kilitlenme açısındaki engelin, tamir sonrasındaki kilitlenme açısı için önemli bir risk faktörü olduğu bildirilmiştir. Ayrıca ön üst adale kas gücünün tamir öncesi sağlam tarafa göre farkın %20’den fazla olması, tamir sonrasından 2 yıla kadar olumsuz sonuçlar doğurabilen bir veri olarak gösterilmiştir.
Tamirve süreç hakkında bilgi paylaşımı, kişinin makul endişe seviyesinde ve kafa karışıklığı olmadan tamirin gerçekleşmesini sağlar. Bu durum ise genel iyileşmeye sürecine birçok açıdan olumlu katkı sağlar.
Tamir öncesi yaklaşımın amacı nedir?
* Dizin tam kilitlenme açısını kazanmak,
* Ön üst adale kasgücünde %20 veya daha yüksek fark olmaması için dengeleyici çalışmalar yapmak,
* Arka adale kaskuvveti kazandırmak,
* Tamiröncesi koltuk değnekleriyle yürüme eğitimi ve tamir sonrası egzersiz temel eğitimi vermek (Tamir sonrası kritik bir süreç olan erken yaklaşım programı egzersizlerinin önceden öğrenilmesi, vücudun bu hareketlere alışmasına yardımcı olur ve süreci kolaylaştırır),
* Fasyal hareketlilik ve farkındalığı sağlamak (tamir sonrası toparlanmayı kolaylaştırır),
* Mental ve psikolojik hazırlık.
Tamir öncesi uygulanan yaklaşımlar, hızlı toparlanma ve spora dönüş için güçlü bir temel oluşturur.
DOiT Konforlu Yaşam Merkezi’nde, alanında uzman ekimiz tarafından bütüncül değerlendirmeler yapılarak tamir öncesi vücudunuzun ihtiyaçları belirlenir. Kısıtlılık, huzursuzluk, şişlik gibi problemlerin giderilmesi en güncel yaklaşımlarla gerçekleştirilir. Psikolojik ve fiziksel olarak tam hazırlık sağlanır.