blog-3838-b.jpg

 

OMUZ SAĞLIĞI SERİSİ -3-

“DONUK OMUZ” (ADEZİV KAPSÜLİT)

 

 

Donuk omuz;omuz ekleminde ağrı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir durumdur. Omuzu çevreleyen eklem kapsülü kalınlaşır, inflamasyon oluşur, adezyonlar meydana gelir ve eklem sıvısı azalır. Bu da beraberinde hareket kısıtlılığını ve ağrıyı getirir.

 

Donuk omuz oluşumunu şöyle evreleyebiliriz;

* Evre 1 (freezing evresi): Omuzun herhangi bir hareketinde ağrı meydana gelir ve bu da omuz hareketliliğini kısıtlar.

* Evre 2 (frozen evresi): Bu evrede ağrı azalmaya başlar fakat omuz eklemi neredeyse hiç hareket etmeyecek kadar sertleşir.

* Evre 3 (geri dönüş evresi): Omuzdaki hareket aralığı normal sınırlarına dönmeye başlar.

 

Evre 1’den itibaren geri dönüşüm evresinin tamamlanması kişiden kişiye değişmekle birlikte 2-9 yıl arasında sürebilir. Sürecin uzun olması da kişide anksiyete ve depresyonu tetikler.

 

Risk Faktörleri Nelerdir?

 

* Yaş ve cinsiyet: 40 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülür.

* Hareketsizlik: Omuz hareketinin engellenmesini gerektiren durumlarda donuk omuz riski artmaktadır. Bu durumlardan bazıları; ameliyat sonrası askıda kalma, kırık sonrası uzun süre alçıda kalma, rotator manşet yaralanması ve inmedir.

* Sistemik hastalıklar: Diyabet, hipertroidizm, hipotroidizm, kalp-damar hastalığı, tüberküloz ve Parkinson.

 

Donuk Omuzda Kullanılan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

Elektroterapi

Isı ajanları (sıcak-soğuk uygulamalar)

Manuel terapi

Egzersiz (germe ve kuvvetlendirme)

Enjeksiyonlar

* Cerrahi yöntemler

 

 

DOiT Fizyoterapistleri Donuk Omuz Hakkında Ne Diyor?

 

Klinikte sıklıkla karşılaştığımız problemlerden biri olan donuk omuz (adeziv kapsülit) günlük yaşamı büyük ölçüde olumsuz olarak etkileyen ve kişinin bağımsızlığını kısıtlayan ağrılı bir problemdir. Donuk omuz, müdahale edilmediği takdirde 3 yıla kadar uzayan zorlu bir süreçle kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Tüm bunlara bağlı olarak da anksiyete ve depresyonu da beraberinde getirir.

 

Birçok faktöre bağlı gelişebilecek bir problem olmasına karşı deneyimli DOiT fizyoterapistleri olarak birincil amacımız; önleyici yaklaşımlar ile donuk omuz gelişme ihtimalini en aza indirmektir. Gelişmiş olan donuk omuz problemine karşı uygulama protokolü güncel literatür araştırmalarıyla belirli paremetreler üzerine hazırlanarak bireysel ihtiyaçlara göre belirlenir ve uygulama sürecinin en hızlı şekilde tamamlanması hedeflenir.

 

 

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+